CODIVITY ÜZERİNE..

Fatma Vural
5 min readNov 30, 2018

IEEE Ankara Üniversitesi Computer Society olarak bu yıl ilkini düzenledikleri CODIVITY; savunma sanayi, oyun yazılımı, özgür yazılım, siber güvenlik ve girişimcilik alanlarını bir araya getiren bir konferans gerçekleştirmiştir.

25.11.2018 pazar günü gerçekleşen bu etkinliğe katılmak benim için bir gururdu. Karşımda çok çalışmış emek vermiş ve bu enerjilerini bana hissedebilen bir toplulukla karşılaşmak beni çok mutlu etti. Bu etkinlik de neler mi oldu? Ne mi öğrendim? Benim de istediğim şey bu etkinliği kaçırmış ya da ulaşamamış olan kişilere öğrendiğim bilgileri ulaştırmak, oluşabilecek sorulara birlikte yanıt aramaktır. Şimdiden iyi okumalar..

  1. Oturum : Dijital Dönüşüm ve Endüstri 4.0 — Alper GERÇEK

Çoğumuzunda bildiği üzerine Alper Gerçek, şu anda yeni ve ileri teknolojileri ASELSAN’la buluşturmayı hedefleyen Teknoloji ve Strateji Yönetim Genel Müdür Yardımcılığı Teknoloji Transfer Müdürlüğü’nde görev yapmaktadır ve şu anda Nesnelerin Interneti ve Sayısal Dönüşüm konularında ASELSAN olarak neler yapabileceği üzerinde çalışmaktadır.

Yapılan etkinlikte ilk önce sanayi devrimiyle giriş yaptı. Endüstri nedir ve ne ifade etmektedir, Dünya endüstri alanında nerede ve biz ilerletmek için neler yapmalıyız gibi başlıklı konularda bilgi verdi. Nesnelerin internetini (Internet of Things), durumu tanımlayan sensör yardımıyla ve bu sensörlerin kendi aralarında belirli bir protokolle birbirleri ile iletişimde olmalarıyla birlikte insanların hayatını kolaylaştıran bir teknoloji olduğundan bahsetmiştir. Verilerin öneminden bahsetti ve paylaştığımız tüm bilgi, video, fotoğraf vs. çoğunun bulut teknolojisiyle Amerika’daki veri merkezlerinde tutulduğundan söz etti. Bu verilerin paylaşıldığını ve çoğu ilaç firmaları, aparat firmalarının bu verileri gözetleye bildiğini açıkladı. Bu teknolojilerin aslında, anlık verilerle veri paylaşımı, verinin bilgiye dönüşümü, gerçek zamanlı analiz, karar vericilere destek, kişiye bağlı kararlardan oluşabilecek hataları
minimize etme, davranış analizi, 7/24 hizmet verebilme gibi özelliklerinin bulunduğunu da ekledi.

Otomasyon , otomatik serileştirmesidir diyen Gerçek, şuan ki endüstri 4.0'ın bütün verilere ulaşmalıyım ve kişiye göre ürün çıkarmalıyım şeklinde düşündüğünü de belirtti. Ayrıca global dünya da bu zamana kadar beyaz yaka (mühendis)ve mavi yakalıların (çalışanların) çalışıp ortaya koyması ile yapılan bir çok iş olduğu ama artık bunlara ilaveten gri yakanın (robotlar) da eklendiğini söyledi. Kendimizi bu teknolojilere hazırlamamız gerektiğini ve ilerideki nesillerimizin de meslek seçiminde ileri bakış açısıyla olağanın dışına çıkması gerektiğini söyledi. İleride ihtiyaç duyacağımız mesleklerin bazılarını da şu şekilde sıraladı; insanların veri paylaşması ve bu verilerin güvenliği ile ilgili, bulut hesaplama uzmanlığı ve veri güvenliği uzmanlığı; her yapılan teknolojinin ana merkezi insan olduğu için,onların kullanım ve uygulama kolaylığı bakımından; endüstriyel kullanıcı arayüz tasarımı, UX teknolojileri, geleceğin getireceği en belirgin özelliğin robotlar ve yapay zeka olduğunu öne sürerek bu alanda ilerlememiz gerektiğinin altını çizen Alper Gerçek son olarak ne yaparsanız yapın “Türkiye ölçeğinde düşünmeyin, Dünya ölçeğinde düşünün “ diyerek kendi sınırlarınızı kendiniz aşabilirsiniz kendinize sınır belirlemeyin diyerek konuşmasına son verdi.

2.Oturum : Oyun Sektöründe Girişimci Olmak — Kamer KEMERKAYA

Bildiğimiz gibi Kamer Kemerkaya MORALABS’ın kurucu ortakların biridir ve kadın girişimci olarak çok fazla habere, röportajlara da konu olmuştur. Ekip yöneticiliği ve ekip liderliği konusunda açıklama yapan Kemerkaya, kadın girişimci olmanın zorluklarından ve bu zorluklaara karşı neler yaptığından bahsetti.

Oyun yapmak istiyordum ve gitmem gereken çok yer var ama gidemiyordum. İlk önce bu düşüncemi yıktım.

Asıl yolun çalışmak olduğunu unutmayın.

Girişimcilik önemli, konfor alanından çıkmanız gerekiyor. Bunu yapamam demeyin. Bahanelerin arkasına saklanmayın.

“Oyun Dünyasında bir oyun ya sevilir ya da hiç sevilmez olaylar 0 ve 1'ler den oluşur. Her şey çok güzel dersiniz oyun ismi dikkat çekmez ve oyundan kazanamazsınız yada her şey mükemmeldir sizin gözünüzde ama kullanıcı arayüzü kötüdür yine kullanılmaz ve siz kazanamazsınız. Ama oyun dünyası farklı bir alemdir. Örneğin bizim oyun miraslarımız arasında tavlanın yeri oldukça büyüktür. Öğrendik ki Ruslar da da tavla var ama kuralları bizden farklı. Biz bu iki tavla farkını ortadan kaldırmak amacıyla oyun tasarladık ama şöyle bir sorun vardı. Rusya Facebook kullanmıyordu. Yapacağımız oyun platformunu seçmeyi onlara nasıl ulaşmamız gerekliliği çok önemliydi. Bu yolları neyse ki geçtik en sonunda Türkiye’nin ve Rusya’nın rahatlıkla kullanabileceği ve oynamaktan zevk alacağı bir oyun geliştirdik. Ayrıca istatiklerimiz gösteriyor ki Türkiye kelime oyunlarını çok seviyor. “ şeklinde konuşma yapan Kemerkaya salonda bulunan herkesi etkilemeyi başardı.

Son olarak iş alımında; kendinden motivasyonlu kişi olmasını ve başlamadan oyun geliştirmesini istediklerini, bu geliştirilen oyunda da oyun ve yazılım mimarisine önem verdiklerini söyledi. Bunun en büyük önemiyse gelişen bilgisayar dillerinde 2 hafta bir dil eklemek için geç olduğu, 2 günde yeni dilin eklenebilmesi ve bu özelliğin oyun dünyasında çok önemli olduğunu vurguladı. Data analizinin, Ux tasarımının, test uzmanlığının da önemli bir yeri olduğunu söylemeden geçmedi. Son olarak bu sektörün multidisipliner bir meslek anlayışla ilerlediğini ve bu anlayışa bakış açınızın da önemli olduğunu vurguladı.

3.Oturum : Dijital Girişimcilik — Kaan GÜLTEN

SEO sektörü ile ilgili çalışmalara 2007 yılında başlayan Kaan Gülten, sektöre 2009 yılında Seohocasi.com sitesiyle aktif olarak giriş yapmıştır. Sitesinde, yürüttüğü çalışmalar kapsamında elde ettiği deneyimleri paylaşarak kısa sürede sektörün lider sitesi haline gelmesini sağlamıştır. SEO hakkındaki makaleleri ve kitabıyla sektördeki büyük bilgi açığını doldurmayı başarmış, bir girişimci iş adamıdır. Etkinlikte şirketi nasıl kurduğundan, youtube gibi çok iyi bilinen sosyal ağların stratejilerinden behseden Gülten, şu sözleriyle bizleri hem bilgilendirdi hemde nüktelerle nelere önem verip/vermeyeceğimiz dersini vermiş oldu.

Bir anlık motivasyon kaybı hayalinize erişememenizi sağlayabilir.

Parçalara bölünmedikçe yapılamayacak gerçekleştirilemeyecek hiç bir hayal yoktur.

Dünya da en zor şey alışkanlık kazandırmak ve ikinci en zor şey ise bu alışkanlıkları yıkmaktır.

İnsanlar çevresiyle muazzam bir ilişki içerisindedir. Hani bir söz vardır ya insan çevresindeki insanların ortalaması kadardır. Bu sebeple çevrenizdeki insanları değiştirin. Kalitenizi arttırın.

..ve en önemlisi vizyon kazanın ve bakış açınızı değiştirin..

Şirket stratejilerinde iki önemli unsur vardır; eğer şirket var olan bir şirketse marka önemlidir, fakat yoktan var olmaya çalışan bir şirketse hem hizmet hem de marka önemlidir. Örneğin, kimse airPods’a kulaklık demez :)

Her işte farklarını ortaya koyduğun süre zarfında kabul edilebilirliğin artar.

Unutmayın, siz insanlara gösterene kadar neye ihtiyaçları olduğunu bilmezler.

4.Oturum : Siber Güvenlikte Bir Girişimcilik Serüveni — Burak Dayıoğlu

Küçük yaşlardan beridir siber güvenlik alanını istiyordum. Bu alanın en iyisi nasıl olunur bunu düşünüp buna göre şeyler araştırıyordum. Yüksek lisansı yaptığım okuldaki hocama bir şirket kurmayı teklif ettim ve bu şirketin kurulmasına ikna ettim. Hocam, hocamın arkadaşı ve ben şirketimizi kurmuştuk. Yapacağımız proje için neredeyse tüm teori kaynakları bitirmiş ama düzgün bir iş çıkaramamıştık ve en sonunda şirketimiz batmıştı. Ben o sıra çalışmak için şirkete başvurmuş ve oradaki şirket yöneticisi ile konuştum ve haftanın sadece 3 gününde çalışacağımı ve isterse diğer çalışanlardan daha az para alabileceğimi diğer 2 günü de bana bırakmalarını kendi hayallerimi gerçekleştirmem gerektiğimi söyledim. Bana kalan günlerde ben kendi alanımla ilgili kitap yada makaleler okuyor gelişmeye çalışıyordum ve en önemlisi neden başarısız olduğumuz sorununu anlamış oldum biz her zaman teoride iş yapmaya çalışıyor pratikte özellikle kullanıcı ile bunu sağlayamıyorduk. O yıllarda en çok siber güvenlik alanında Türk Telekom’a kullanıcılar ile birebir çalışarak yaptığımız proje, Türk Telekom için çok iyi olmuştu. Sonra biz on parmağı geçmeyen bir grup olarak İstanbul’daki bir start up ‘a katıldı ve bu siber güvenlik start up’ ın da 2. sıralamayı almıştık. Atar ismimizle manşetlere çok güzel oturmuştu. Örn: Sibergüvenlik risklerine “ATAR”lanan teknoloji..

Kararları erken vermeniz gerekiyor.

Her şeyin başı kan, ter, gözyaşı..

Onlar tatil yapıyorken ben çalışmalıyım, diyerek çok fazla çalıştım.

10.000 saat kuralını uygulayın. beyin bir işle 10.000 saat çalışırsa o iş gibi düşünür mantığını unutmayın ve ona göre kendinizi geliştirin.

Hikayeniz yaptığınız ürünlerden önde gitmesi gerekiyor.

Dünya da olan ya da olmayan bir şey geliştirirseniz en iyisiniz siz bilmelisiniz.

Düşünceleriyle ve sözleriyle beni çok etkiledi diyebilirim. Bence insanın kendini aramasının son noktasını göstermiş, sözleriyle ve cümleleriyle açıklamış oldu…

--

--

Fatma Vural

I’m a analog person in digital world also part - time engineer.. ✨