G / Ç Genişletilmiş 2019 ve Cloud Study Jam

Fatma Vural
3 min readMay 18, 2019

Uzun bir aradan sonra herkese merhaba.. Tekrar medium sahalarına dönmek heyecan verici bir duygu benim için. Umarım sizde beni özlemişsinizdir.;)

Bugün GDG Konya’ın düzenlemiş olduğu I/O Extended 2019 & Cloud Study Jam ( Machine Learning & Security ) etkinliği InnoPark Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi’inde gerçekleşti.

Extended etkinliğinde ilk olarak Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğr. Üyesi Ali Osman Çıbıkdiken hocamız Cloud Computing nedir? sunumu ile yapacağımız cloud study jam’in öncesinde verdiği somut ve soyut örneklerle çok iyi bir şekilde hazırladı.

Sonrasında Google I/O ‘da bahsedilen yenilikleri GDG Ankara’dan gelen arkadaşımızın yaptığı sunumla öğrenmiş olduk. Bahsedilen yeniliklerin başında Pixel 3 ve Pixel 3 XL akıllı telefon modeli yer alıyor kesinlikle. Batarya ömrü, insanları cezbedeceğe benziyor. Ha tabi bir de burada Cem Yılmaz’ın oynağı reklam filmindeki “..yollar ağladı be..” :) repliğinden yola çıkarak şunu söyleyebilirim ki hiç tartışmasız bu özellik diğer telefonları ağlatacaktır diye düşünüyorum. Android Q’nun Beta programı, Google Duplex, Google Asistant ve oyun severleri en çok etkileyen Stadia da diğer yenilikler arasında. Diğer yazılarımızda bu yenilikleri derinlemesine ele alacağımızı umarak en önemli ve en eğlenceli geçen kısma yani cloud study jam’e geçiyorum.

Öncelikle GDG Konya ekibi katılım sağlayan herkese 350 Qwiklabs kredisi tanımlamışlardı. Tanımlanan kredilerle Baseline: Data, ML, AI Study Jam’e başladık.

  1. Oturum: Cloud Natural Language API: Qwik Start

Qwiklabs kurulumunu öğrendikten sonra, Google Cloud Natural Language API, metin belgelerinde, haber makalelerinde veya blog yayınlarında belirtilen kişiler, yerler, etkinlikler hakkında bilgi edineceğimiz bir platform olduğunu ,Cloud Natural Language API özelliklerini öğrendik. Cloud Shell’de yazdığımız komutlarla herşeyi daha iyi anlamış olduk. Peki ama bu platformla ne yapılabilir ya da nerelerde kullanabiliriz gibi sorularınız vardır eminim ki. Bu platformu, diyelim ki bir ürününüz var ve sosyal medyada bunu anlamak için kullanabilirsiniz,ya da diyelim ki bir siteniz var ve müşteri büyük bir text dosyası yükledi ve sizden bu text dosyası içindeki hataları analiz etmenizi istedi.İşte bu noktada bu platformu kullanabilirsiniz. Örnekler daha da genelleştirilebilir tabiki.

Dipnot:Cloud shell, Google ortamında oluşturduğumuz bulutumuzun ara yüzüdür.

2. Oturum: Dataproc: Qwik Start — Command Line

Apache Spark ve Apache Hadoop kümelerini kullanarak hesaplamalarda daha uzun sürebilecek hesaplamaları daha düşük maaliyetle ve worker’ları artırarak daha kısa sürede nasıl halledebileceğimizi öğrendik ve pi sayısını hesapladık çıkan sonuçlarda benim bilgisayarımda 1 master, 2 worker’da 30ms, 1 Master, 4 Worker’da 18ms sürede hesapladı. Burada da işçiyi nasıl artırmamız gerektiğini Aphache Spark’la görmüş olduk.

3.Oturum: Dataflow: Qwik Start — Templates

Burada Dataflow şablonlarını kullanarak bir akış hattı oluşturmayı başardık. Yani, JSON’da bir Pub / Sub başlığından yazılan mesajları okuyabilen ve onları bir BigQuery tablosunda oluşturan, Cloud Pub / Sub to BigQuery şablonunu kullandık. Hepimizin de bildiği sql sorgularıyla, istediğimiz veriyi tablodan çekmeyi başardık.

4.Oturum: Cloud ML Engine: Qwik Start

Bu oturum en heyecanlısı olsa gerek, çünkü yapay zekaya giriş yaptık. Yani Cloud Machine Learning Engine nasıl çalıştırmamız gerektiğini ve TensorFlow model eğitim nedir bunu öğrenmiş olduk. ABD Nüfus Sayımı Gelir Veri Kümesi modeli bize hali hazırda verilen ve burada kullanmamız istenilen bir örnekti. Derin sinir ağlarını daha iyi anlamız sağlandı. Peki buradaki amaç ne? Dataset’leri oluşturarak,mesela hangi yaş aralarında en çok hangi parfüm satılıyor bu verileri bu şekilde yöneterek veri bilimi dalına adımızı yazdırabiliriz.

Sonuç olarak, Qwiklabs’ın lab sürelerince kendi adımıza, kendimizin belirlediği ve yönettiği cloudlarımız olmuş oldu ve bu kesinlikle büyüleyici bir deneyimdi. Sona yaklaşırken Ali Osman hocanın şu sözünü yazmadan geçemiycem “Arkadaşlar, dünya servis tabanlı bir sisteme gidiyor ve bizde bu sistemde yerimizi almalıyız. Unutmayın! Bu Dünya’da sadece yatana iş yok, bilgin varsa ve bunu kullanabiliyorsan her daim iş bulursun,hatta sana bu Dünya’nın,Türkiye’inin ihtiyacı var..”

Bir tavsiye olarak da, bence herkesin bilmesi gereken bazı anahtar kelimeler ise, micro servis nedir, API nedir, servis tabanlı sistem nedir nasıl kullanılır.Bunları bilmek bizi A noktasından B noktasına uçuracağına adım gibi eminim..

Teknolojiyle kalın..

--

--

Fatma Vural

I’m a analog person in digital world also part - time engineer.. ✨